הפחתת משקל אטית, טובה יותר מאשר הפחתת משקל מהירה.
השמנת-יתר היא עדיין נושא של דעות קדומות ומוטעות המתקיימות בהיעדר ראיות מדעיות. אינטרסים ומחשבות אנושיים טבעיים מעוררים את התפתחות האמונות על ההשמנה, והן נתמכות בלהט למרות הראיות המוגבלות. בסדרה זו נציג מתאר אמונות וראיות להפרכתן בממצאים מבוקרים ואקראיים שנצפו במהלך השנים הן בעולם והן במרפאה. ההשלכות של קביעות אלו, יכולות לנפץ חלק מן המיתוסים או לפחות להגביל את התפשטותן .
אמונה שהופיעה ככל הנראה כתגובה על השפעותיה השליליות של דיאטת דלת קלוריות בשנות ה- 60 (VLCDs – Very Low Calorie Diet) – אבקה המכילה ויטמינים ומינרלים המומסת במיץ או במים בערך תזונתי של כ- 600 עד 800 קלוריות ליממה ).
המיתוס נשמר עד ימינו והוא מתחזק מן הסברה הרווחת כי עלייה במשקל והשמנת יתר הן פשוט תוצאה של תזונה לא נכונה וחסר בפעילות גופנית. הוא גם מרמז כי ירידה מהירה במשקל היא לא רק מיותרת, אלא אפילו לא יעילה כאשר היא לא נעשית על פי השינויים המחייבים באורח החיים המוצע. יתר על כן, הטענה מעלה ששינויים הדרגתיים בתזונה ובאורח החיים נוטים יותר להיות קבועים ולכן הם מתוחזקים טוב יותר בטווח ארוך.
התוצאות של מחקרים בעולם מראות כי לפחות מבחינת הקשר, ההפך הוא הנכון. למעשה, מספר רב של "יורדות" בתכניות ההרזיה כולל במרפאה אשר בצעו הפחתת משקל גבוהה ובטווח זמן קצר הצליחו מרביתן לשמר את תוצאת ההישג למעלה מ- 5 שנים.
לסיכום, גם רשויות כמו מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) מאשרות כי מי שלא הפחית במשקלו בתחילת ההרזיה, סביר שיתקשה לעשות כך במהלכה של הרזיה המשתרכת ומקרטעת על פני זמן ארוך.
יקי שגב