הכתוב מתייחס לזכר ונקבה כאחד ומובא בלשון נקבה מטעמי נוחות בלבד
שומן עודף חשיבות והֶסְבֵּר – דף 11
כמות שומן תקינה אצל אדם בריא היא בדרך כלל כ- 10% עד 15% ממשקלו. שומן זה הכרחי וחיוני לתפקודו התקין של הגוף.
גופך מכיל שני סוגי שומן :
הראשון שומן תת עורי המצוי מתחת לפני העור ומהווה כ- 80% מכלל השומן בגוף .שומן תת עורי אחראי על בידוד הגוף מפני טמפרטורות גבוהות, מסייע על שמירת האיזון ההורמונלי ומספק ריפוד לרקמות האברים. ממוצע שומן תת עורי בגברים הוא כ- 12% ו – 15% בנשים ממשקל הגוף.
השני שומן קְרָבַיִם visceral – העוטף את האיברים החיוניים בחלל הבטן. שומן קְרָבַיִם הוא השומן המקושר לכל פרופיל השומנים הפתולוגי ( כולסטרול, טריגליצרידים ) ולמחלות כיתר לחץ-דם וסוכרת. שומן קְרָבַיִם עודף, מייצר חומרים דלקתיים המשבשים את תפקוד האינסולין והופכים אותו לפחות יעיל ( עמידות לאינסולין ) דבר הגורם להפקת יתר של אינסולין המביא במעגל קסמים לעליית משקל.
שומן קְרָבַיִם בא לידי ביטוי בהופעת הכרס אצל גברים וביחס היקף המותניים והירכיים בנשים. שומן קְרָבַיִם ממוצע בגברים עומד על 3% ממשקל גופם ו –12% ממשקל הגוף בנשים.
יש להבחין בין משקל עודף ל – שומן עודף , אלה שני מושגים שונים :
משקל עודף הוא מצב שבו אדם שוקל יותר ממה שנחשב כתקין (אינדקס מסת גוף BMI ) על פי מינו, גובהו וגילו. עודף משקל מעל לתקין עשוי להביא לתסמינים בריאותיים וכרוניים. ( משקל אידאלי על פי לוח אוניברסלי של מין, גובה ומבנה מבוסס בעיקרו על פי תוחלת חיים של מיליוני מבוטחים של חברת הביטוח מטרו-פוליטן 1942 ארה"ב. תוקן ב- 1983, 2005 )
BMI פחות מ -18.5: תת – משקל
18.5 עד 24.9: טווח משקל תקין
25.0 עד 29.9: עודף משקל
BMI 35-30: השמנת- יתר
BMI 40-35: השמנה חמורה
BMI > 40: השמנת-יתר חולנית
לדוגמה: זכר העוסק בפיתוח גוף ושוקל 110 ק"ג על פי מינו, גובהו ומבנהו, רצוי שיהיה בטווח משקל של 77 – 83 ק"ג. בבדיקת ניטור השומן בגופו נמצא שאינו נושא שומן עודף, אם כך האם יחשב לאדם בריא ? התשובה היא לא. עודף משקלו יוצר מעמס לבבי, ההופך להיות גורם סיכון למחלות מתפתחות כסוכרת, לחץ דם ומחלת לב.
שומן עודף מעיד על היווצרות גבוהה של תאי שומן (קְרָבַיִם) 20 ק"ג עד 40 ק"ג מעל לערך התקין. מיקום השומן חשוב בעת אבחון ההשמנה והסיכונים הכרוכים בה.
ביחידה יבוצע ניטור השומן העודף שיוגדר באחוזים ובמשקל ויהפוך למטרה עיקרית לסילוקו בתכנית ההרזיה. ניטור השומן בעת הקליטה ביחידה יהווה מדד מתמטי התחלתי חשוב לאישור סילוקו המוחלט בביקורות החוזרות.
בכל הפחתת משקל של 5.0 ק"ג, תערך ביקורת חוזרת של ניטור השומן, תוצאתה תעיד על כמות השומן שפחת מסך כמות השומן העודף .
הבדיקה מתבצעת על ידי מכשיר ה – Bio impedance analysis – המודד את המוליכות וההתנגדות על ידי זרם בעצמה נמוכה ובלתי מורגשת.
הבדיקה נערכת בשכיבה בחיבור אלקטרודות בכף היד והרגל בדומה לבדיקת אק"ג, אורכת מספר דקות, אינה פולשנית ואינה כואבת.